bezienswaardigheden

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Reutum is een van de negen kerkdorpen van de gemeente Tubbergen. In elk kerkdorp is van alles te zien. In het kaartje hiernaast zijn die negen kerkdorpen te zien. Mander is wat dat betreft een uitzondering: het gaat hier om een buurtschap. Net als de twee andere buurtschappen in de gemeente, Haarle en Hezingen.


Op deze pagina staan enkele wetenswaardigeheden van die kerkdorpen en buurtschappen die wellicht kunnen uitnodigen tot een uitstapje. Al fietsend of wandelend door het Twentse coulissenlandschap zijn de kerkdorpen prima rustpunten.

Albergen

St Pancratiuskerk

Op de plek waar nu deze kerk staat stond ooit het grootste klooster van Twente. In 1407 is het gesticht en kende in de daarop volgende jaren een grote groei. In de 18 eeuw is het klooster gesloopt. Aan de gevel van de huidige kerk is een monninkspij en een duif te zien, beide uitgevoerd in blauwgroen email, van kunstenaar Sennema. De lege pij is een symbool voor de monnikken van het klooster van weleer, de duif laat zien dat de geest nog altijd aanwezig is.

Naast de kerk een maquette te zien van het voormalig klooster.

Fleringen

Kroezeboom met kapel

Op de es in Fleringen staat de oudste eik van Nederland. De boom is ongeveer 750 jaar oud. In de periode 1630 tot 1730 vierden de katholieken hier hun verboden erediensten.

De kapel naast de Kroezeboom is gebouwd aan het einde van de oorlog.

Havezathe Herinckhave

De familie Von Bönninghausen heeft in de jaren 1730-1743 het huidige Huis Herinckhave gebouwd op de restanten van een ouder huis. Op het landgoed bevindt zich een watermolen, die in de maanden april tot en met oktober elke 1e zaterdag van de maand in werking is.

Op het landgoed Herinkckhave worden diverse activiteiten, zoals lezingen rondleidingen en concerte, georganiseerd.

Harbrinkhoek/Mariaparochie

Brandkast

Dit stenen kunstwerk herinnert aan het verzet in de tweede wereldoorlog. Het verzet beroofde in 1944 De Nederlandsche Bank. De gemaakte buit, in de vorm van geld, persoonsbewijzen en distributiebonnen was voor het verzet en de onderduikers.

Geesteren

St Pancratiuskerk

Deze kerk uit 1926 heeft een aantal prachtige muurschilderingen. Boven het ingangsportaal is een schildering van de kunstenaar Jozef Debski te zien die een aantal jaren in Geesteren heeft gewoond.

Steigerende paarden

In Geesteren wordt jaarlijks een internationaal paardensport evenement georganiseerd, het CSI Twente. Het beeld in de dorpskern verwijst hiernaar.




Langeveen en Manderveen

Langeveen en Manderveen zijn dorpen die in veengebieden liggen. Deze veengronden werden in de 15e  eeuw al afgegraven.

Schaap met Lam

In Langeveen is bij de school het beeld van een ooi met lam te vinden. Het straalt de rust uit van een kerkdorp waarin religie, landbouw en landschap met elkaar verbonden zijn.

Meelzakken met kerkuil

Jaren lang was de Landbouwersbank het centrum van de agrarische gemeenschap in Manderveen. De meelzakken in de vorm van een kunstwerk herinneren aan de boeren bedrijvigheid uit vroeger tijd. De kerkuil maakt deel uit van een natuurlijke cyclus: waar meel is zijn muizen en waar muizen zijn is de kerkuil.


Mander

De cirkels van Jannink

Vanaf Vasse richting Duitse Grens liggen de cirkels van Jannink. Deze twee grote cirkels van ongeveer 5 hectare elk werden door de textiel baron Jannink aangelegd. Jannink had in Canada gezien dat cirkelvormige landbouwpercelen gemakkelijker te bewerken zijn dan rechthoekige. In de oorlog en ook nu nog gebruikt de luchtvaart de cirkels als herkenningspunt.

Op dit moment is op beide cirkels een land art project van Paul de Klein te zien. De cirkels zijn voor vrije wandeling toegankelijk.

Reutum

De vier winden

Tussen Reutum en Weerselo staat de korenmolen "de vier winden". De molen is in 1862 gebouwd en is lange tijd in bezit geweest van de familie Kleijsen. De molen wordt ook wel aangeduid als Kleijsen's Möll. De Kleijsenweg waaraan de molen ligt, herinnert nog steeds aan deze molenaar en eigenaar.

Reegeit

De dorpsgemeenschap Reutum is door alle kanten omgeven door ongerepte natuur. Toch is het de mens die steeds meer van die natuur opeist. De bronzen reegeit op de rotonde in Reutum geeft dit spanningveld weer.

Tubbergen

Schaepmanmonument

Herman Schaepman is ongetwijfeld de meest bekende Tubbergenaar die er is. Priester, dichter en staatsman. Als lid van de tweede kamer aan het einde van de 19e eeuw maakt hij zich sterk voor sociale gerechtigheid. Daarnaast heeft hij het opgenomen voor de katholieken in de Nederlandse samenleving: hij richtte de R.K. Staatspartij op, een van de voorgangers van het CDA. Een standbeeld van hem staat op de es (vanaf Tubbergen richting Almelo). Een tentoonstelling over zijn leven en werk is te zien in het gemeentehuis van Tubbergen.

St. Pancratiusbasiliek

De toren van de kerk is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen en dateert uit 1511. Aan het einde van de 19e eeuw is de kerk tegen de toren aangebouwd. De glas-in-lood ramen van de glazeniersfamilie Nicolas zijn misschien wel het bekendst van dit gebouw. In 2000 heeft de kerk de eretitel basiliek ontvangen van Paus Johannes Paulus II.

Havezathe de Eeshof

Herman Schaepman werd hier geboren, als zoon van de burgemeester. Het gebouw heeft verschillende functies gehad; ooit was het een schoolgebouw en een onderkomen voor minder draagkrachtigen. Heden is het een woon- en zorgcomplex voor ouderen.

De zeven zuilen van Ruckriem

Vlak bij het park Noordikhoeve, aan de Reutummerweg richting Tubbergen ligt het landgoed Baasdam. Beeldhouwer Ulrich Ruckriem heeft hier een kunstwerk in de vorm van zeven hardstenen zuilen (stéles) geplaatst. De stéles kenmerken het werk van deze kunstenaar, het splijten van stenen langs rechte lijnen. De zeven stéles benadrukken de rust van het landschap en markeren de onopvallende structuur van het bos.

Carrousel van motoren

Dit kunstwerk op de rotonde in Tubbergen richting Fleringen/Albergen herinnert aan de internationale motorraces in de driehoek Tubbergen/Albergen/Fleringen op tweede Pinksterdag. Heden ten dage wordt op dezelfde dag nog een beperkte race gehouden voor nostalgische motoren

Vasse

Fotocamera's

De 'parel van twente', een klein dorp midden in het essenlandschap, omzoomd door eikenbos en heidevelden. De fotocamera's geven aan dat het een toeristische trekpleister is. Een prima uitvalsbasis voor wandel en fietstochten.

Watermolens

Vasse beschikt over meerder watermolens. De molen Mast licht aan de weg naar Ootmarsum. De molen Frans en Bels liggen respectievelijk in Hezingen en Mander, twee buurtschappen van Vasse.

Grafheuvels

In de omgeving van Vasse zijn op meerdere plaatsen sporen te zien uit vroeger tijd. Tussen Reutum en Vasse ligt het Vasser grafveld. In Mander is een restant van een hunnebed te zien. De "Man van Mander" een veenlijk is te zien in het Rijkmuseum Twenthe te Enschede.