steden

STEDEN

Ootmarsum

Dit kleine plaatsje is een heuse stad. In de middeleeuwen floreerde Ootmarsum door haar gunstige ligging langs handelsroutes. In 1300 kreeg Ootmarsum stadrechten. De latere industriële revolutie is echter aan Ootmarsum voorbij gegaan. Het idyllische karakter van het stadje bleef daardoor behouden: heden ten dage is het een toeristische trekpleister.


Musea

Voor wie van het historische Twente houdt is het openluchtmuseum een aanrader. Het museum laat het boerenleven op het platte land zien, met alle activiteiten die daar bij horen. In het educatorium, het onderwijsmuseum, ga je terug in onderwijsland. Voor de ouderen een feest van herkenning, voor de jongeren leerzaam om te zien hoe het onderwijs vroeger vorm heeft gekregen. Naast cultuur is er volop kunst in dit kleine stadje. Het museum Ton Schulten en de gallerie Maureen Knobben tonen deze kunst in alle kleuren en vormen.

Bezienswaardigheden

Ootmarsum kent talrijke beelden. Twee bekende beelden staan bij de RK Simon en Judas kerk: het siepelvrouwtje en de poaskeerls. Het Siepelvrouwtje verwijst naar de tweede naam van Ootmarsum, de Siepelstad. Siepel is dialect voor ui. In de zomer organiseert Ootmarsum drie Siepelmarkten. Op die markten worden oude ambachten, de boeren bruiloft en de kindermarkt centraal. De poaskeerls beelden de groep jongen mannen uit die op tweede paasdag door de stad trekken en paasliederen ten gehore brengen (Vlöggel'n").

Het Cremershuis is ongetwijfeld het meest gefotografeerde pand in Ootmarsum. Maar een bezoekje aan de Engelse Tuin of de Joodse begraafplaats even buiten Ootmarsum is beslist de moeite waard. Voor wie de benen goed wil strekken is de Ootmarsummer Siepelroute een aanrader.

Musea

Museum het Palthehuis is het vroegere woonhuis van de familie Palthe. Het hoofdgebouw dateert van omstreeks 1650 en laat binnen een beeld zien van een woonhuis, zoals dat er in de 18e eeuw uitzag. Het Koetshuis fungeerde lange tijd als dienstwoning voor het personeel van de familie Palthe en als stalling voor paarden en een rijtuig. In dit kleine boerderijtje is de vakwerkconstructie grotendeels bewaard gebleven. Daarnaast geeft het museum veel informatie over de historie van de stad Oldenzaal. Tegenover het Palthehuis ligt het Michoriushuis. Landarts dr. G.J. Landreben Michorius heeft lange tijd in dit huis gewoond. Zijn toenmalige apotheek is ten teen gesteld in het Palthehuis

Bezienswaardigheden

De toren van de Plechelmusbasiliek telt vijf geledingen en is 61 meter hoog. Waarschijnlijk is de bouw van de toren rond 1220 gestart. De overgang van bouwstijl van romaans naar gotisch is met name in de geledingen duidelijk zichtbaar. De versieringen worden naar boven toe steeds ingewikkelder en talrijker. Door de torengidsen van de VVV Oldenzaal worden in de maanden juni tot en met september rondleidingen verzorgd in de toren van de basiliek.

Evenementen

De Grote Twentse Carnavalsoptocht is de grootste optocht van Twente. Elk jaar weer trekt dit evenement ruim 100.000 bezoekers naar de Boeskoolstad. Tientallen indrukwekkende praalwagens en vele andere creatieve uitingen van de dolenthousiaste honderden deelnemers trekt als één groot, kleurrijk slingerend lint door de binnenstad van Oldenzaal. Een ander evenement in Oldenzaal is "de Boeskool is lös". Op dit 6 daagse zomerfeest in augustus is van alles te beleven. Naast sportieve en culturele activiteiten treedt een keur van artisten op.


Oldenzaal

De Glimlach van Twente, ook wel de Boeskoolstad genoemd. De Plechelmusbasiliek is het echte middelpunt van de stad. Het is ook deze kerk die Oldenzaal al voor de middeleeuwen het religieuze centrum van Twente maakte. Het toekennen van week- en jaarmarkten maakte Oldenzaal in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats.

Bad Bentheim

Een pittoreske stad net over de grens bij Oldenzaal. Vanaf de Plechelmustoren in Oldenzaal is de burcht van Bentheim al te zien. Een imposant kasteel opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Het gebouwencomplex, dat dateert uit de 11e eeuw, domineert het aanzien van de stad. De burcht is te bezichtigen, overdag, maar ook in de avond: met de nachtwacht op stap. Tijdens de rondleidingen wordt de historie van de burcht en het leven in vroeger tijd belicht.


Bezienswaardigheden

Bad Bentheim kent vele boetiekjes, winkeltjes, galerieën en bijzondere kunstwerken in de binnenstad. Kortom een echt kunststadje. Daarnaast zijn er diverse musea die een bezoek waard zijn. In het kasteelmuseum in de burcht is te zien hoe de edelen vroeger in hun kastelen leefden. Het Zandsteenmuseum vertelt alles om het ‘Bentheimer goud’, de grote blokken zandsteen, die in de direct omgeving gewonnen zijn.

Evenementen

In Bad Bentheim worden er het hele jaar door bijzondere evenementen georganiseerd: de ridderspelen, voorstellingen in het openluchttheater, een opera op de burcht Bentheim, de internationale vlooienmarkt en natuurlijk de traditionele kerstmarkt.